6 vitaminer du trenger

148 Likes Comment
Vitaminer

Visste du at det fins to typer vitaminer? Ikke jeg heller, før jeg begynte å undersøke litt nærmere. Forskjellen mellom fettløselige og vannløselige vitaminer er ganske viktig. De fettløselige absorberes av organene våre, og kan lagres over tid. Vi får i oss disse gjennom variert kosthold eller tilskudd, men noen av dem kan bli giftige dersom konsentrasjonen blir for høy. De vannløselige vitaminene kan derimot ikke lagres. Dette er fordi de skilles ut i urinsyre, og derfor må man sørge for daglig inntak på andre vis.

Fettløselige vitaminer

  • Vitamin A er livsviktig og hjelper oss ikke bare med forplantningen, men også med immunsystemet, cellenes fysiske tilstand og synet. Den mest kjente varianten, og kanskje den viktigste, er betakaroten. Vi får i oss Vitamin A gjennom å spise frukt og grønnsaker som gulrot, brokkoli, melon og gresskar, men også gjennom lever, fiskeolje, fisk og kjøtt.
  • Vitamin E er fulladet med antioksidanter, som beskytter cellene våre mot frie radikaler. De frie radikalene møter huden vår i form av luftforurensning og UV-stråling, og disse akselererer aldringsprosessen. Vitamin A får vi i oss gjennom sunne fettsyrer fra nøtter, frø og planteoljer. Man må allikevel være forsiktig, og passe på at man ikke får for mye Vitamin E hvis man går på blodfortynnende medisin.

Vannløselige vitaminer

  • Folsyre tilhører samme gruppe som B-vitaminene, og er nok best kjent som tilskudd for gravide kvinner. Men stoffet har også en nytteverdi for oss andre, og forsterker våre kognitive evner samtidig som det hjelper mot psykisk sykdom og hjerte- og karsykdommer. Vi får i oss folsyre gjennom det vi spiser, og særlig bladgrønnsaker, frukt, nøtter, bønner, melkeprodukter, kjøtt, egg, sjømat og kornprodukter.
  • Vitamin C, sa du? Ja, det er vel noe man tar på vinteren for ikke å bli forkjølet? Det kan sikkert stemme, men det er ikke bare i vintermånedene vi må passe på å få i oss nok av disse vitaminene. Det fins et stort utvalg kosttilskudd, men de fleste av oss spiser jo appelsiner. Vitamin C kommer også i andre sitrusfrukter, som grapefrukt og sitron, men også i paprika, tomat, brokkoli, jordbær, kiwi og cantaloupe-melon. For å få i seg mest mulig C-vitamin, er det lurt å spise frukten og grønnsakene så rå som overhodet mulig. Dette er fordi C-vitaminer har en tendens til å forsvinne når de varmes opp.
  • B-vitaminer kommer i en rekke varianter. B6 hjelper kroppen din å produsere serotonin, som er et stoff som gjør hjernen i stand til å sende ut signaler i kroppen. For lite B6 kan føre til problemer med nerver, hud og blodsirkulasjon. B6 hjelper også mot noen PMS-symptomer. Det fins i kornprodukter, bønner, peanøtter, grønnsaker, melk, ost og kjøtt. Den aller høyeste konsentrasjonen av B6 finner vi i fisk, okselever og andre organer, samt i poteter og annen kost rik på stivelse. B12 fins hovedsakelig i kjøtt- og fiskeprodukter, og hjelper de røde blodcellene å fornye seg. Derfor er det viktig at de som følger et vegansk eller vegetarisk kosthold får i seg nok vitamin B12.
  • Vitamin D er et magisk vitamin som vi finner i solen. Tilstrekkelig dose er ti minutter om dagen. Ellers fins det i laks, tunfisk, okselever, ost og eggehvite.

Hvis du er usikker på om du får i deg nok vitaminer, kan du vurdere vitamintilskudd.

About the Author: Silje

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *